top of page

KYNSISIENEN HOITO

Kynsisieni on yleinen ja vaikeasti hoidettava infektio tyypillisesti varpaankynsissä. Sitä esiintyy Suomessa noin 11 prosentilla aikuisväestöstä. Infektio on tavallisempi keski-ikäisillä ja ikääntyneillä sillä siihen liittyy usein immuunipuolustuksen heikkeneminen.

 

Hoitamaton kynsisieni voi levitä muihin kynsiin, varvasväleihin ja jalkojen ihoon. Kynsisienen mahdollisimman varhainen hoito nopeuttaa ja helpottaa infektion paranemista sekä estää tartunnan leviämistä. (Lähde: Terveysportti)

Kynsisienen oireet

Yleisin kynsisienen muoto on kynnen kärjestä tai sivusta alkava infektio, joka leviää vähitellen kynnen tyveä kohti. Kynsi muuttuu väriltään kellertäväksi, rusehtavaksi tai valkoiseksi. Infektion levitessä kynsi paksuuntuu, haurastuu ja irtoaa kynsipatjasta sekä muuttuu vaikeasti leikattavaksi. Myös kynnen pinta voi muuttua epätasaiseksi ja lohkeilevaksi sekä kynsi voi murentua. Pitkälle edennyt kynsisieni voi aiheuttaa varpaiden ja jalkojen virheasentoja sekä kipua ja epämukavuutta kävellessä.

Miten kynsisieni tarttuu?

Tartunta tapahtuu, kun sieni pääsee tunkeutumaan kynteen tai kynsivalliin suotuisissa olosuhteissa. Kynsisieni tarttuu erityisesti kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, kuten uimahalleissa, kuntosaleilla, liikuntatiloissa ja yhteisissä pesu- ja pukutiloissa. Se voi tarttua myös käyttämällä yhteisiä hoitovälineitä tai kenkiä tartunnan saaneen henkilön kanssa. Hautovat umpinaiset kengät, ylipaino ja diabetes altistavat jalkasienelle. Jalkasieni voi tarttua myös perheenjäseneltä toiselle esimerkiksi kodin yhteisten pesutilojen kautta.


Sienitartunta vaatii infektioportin esim ihossa olevan naarmun, kuivan halkeilevan ihon tai varvasvälin hautuman sekä heikentyneen immuunipuolutuksen. Myös kynteen kohdistunut trauma tai sisäänkasvava kynsi aiheuttaa ihorikkoa, johon sieni pääsee helposti kasvamaan. Terve, ehjä ja hyvin kosteutettu iho suojelee infektiolta, joten säännöllinen jalkojenhoito auttaa ehkäisemaan sienitartuntoja. 

Kynsisienen toteaminen ja hoito

Kynsisienen voi todeta lääkäri joko oirekuvan tai laboratoriotutkimuksen perusteella. Ongelmana on, että laboratoriotulos ei ole negatiivisen löydöksen osalta luotettava, osa infektioista jää näkymättä tuloksissa. Kotihoitokokeilut apteekin reseptivapailla tuotteilla heikentävät labratoriotutkimusten luotettavuutta ja niihin sisältyykin 6 viikon varoaika. 

 

Lääkäri voi määrätä sisäisen sienilääkityksen, joka auttaa parantamaan kynsisienen noin 50% tapauksista. Lääkityksellä on kuitenkin haittavaikutuksia, eikä se sovellu kaikille. Hoidon onnistumista parantaa merkittävästi säännöllinen jalkahoitolassa tehtävä sienikynnen hoito sekä sitoutuminen huolelliseen kotihoitoon. Lievä kynnen kärkiosan infektio vai parantua muutamassa kuukaudessa mutta vaikea koko kynnen kattava infektio voi vaatia jopa vuoden mittaisen hoitojakson, jonka aikana käydään hoitolassa 1-2kk välein.

Kynsisienen hoito hoitolassa 

Tarjoamme hoitolassa asiantuntevaa hoitoa kynsisienen hoitoon. Hoitokäynnin yhteydessä saat tarkat ohjeet kotihoitoon, jalkahygieniaan, sukka- ja kenkähuoltoon sekä kenkien valintaan, jotta infektion leviäminen ja uudelleeninfektoituminen minimoidaan. Meiltä löydät myös kotihoitoon soveltuvia erikoistuotteita.

Fresh snowdrops on blue background with place for text.jpg

Kaunis ja terve iho luonnollisesti

Timberly Williams

bottom of page